Регистрация | Вход или

Обяви: гр. Бургас
Добави обява    Всички обяви    Магазини    Авто обяви    Помощ
Райони
Търси само в заглавията      Само обяви "Спешно"      Само със снимки      Само с видео     

Асфалтиране и ремонти

Обява №: 115295  Публикувана: 20 Май в 00:15  Преглеждания: 116

Цена: 23 лв.
Местоположение: гр. Бургас
Публикувана от: Васил
Телефон(и): 0885761200   0892327291 Докладвай нередност

Да се построи път или улица без следващ ремонт само след месец е тест за професионализъм
„Или ще намерим път, или сами ще го построим“
– е казал картагенският военачалник Ханибал.
Тези думи от древността са особено подходящи в контекста на сегашната ситуация у нас. Трудно е да откриеш правилния път, особено по време на криза. Омръзна ни обаче да слушаме за километри положен асфалт, за обществени поръчки, за магистрали и само след месец ту пропадне някъде цял участък, ту асфалтът се нагъне като пластелин под тежките тирове.
Какво пречи да имаме качествени и трайни настилки по пътища, улици и магистрали.
Дали качеството на материалите, на технологията или човешкият фактор във фирмите за пътно строителство са отговорни за проблема. Или пък се касае за злоупотреби с обществени поръчки и усвоявани държавни пари, за измамени контролни органи или за липсата на такива. Няма да получим отговор за всичко случващо се в нашата държава, но ще обясним някои тънкости, които всяка асфалтополагаща бригада и фирма са длъжни да познават.
Думата на експерта:
Проф. д-р инж. Николай Михайлов e преподавал в Катедра „Пътища” на Университета по архитектура, строителство и геодезия, по дисциплината „Съвременни технологии на строителството на пътища”, води лекциите и по „Строителство на автомобилни пътища”. През 2012 г. оглавява катедрата и преподава „Строителство на автомобилни пътища. Съвременни технологии в пътното строителството“. Днес е член на ръководството на Камарата на строителите в България, на ръководството на Българската браншова камара „Пътища”, както и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и на Българската търговско-промишлена палата.
„Да сте добре подготвени инженери не е достатъчно. Добър инженер и ръководител става този, който съумява да съчетава трите основни изисквания при изпълнението на един обект – качество, цена и срок“, казва проф. Михайлов.
Съвременни технологии в пътното строителство
Съществуват няколко основни групи от пътно-строителните работи – земни работи, производство на строителни материали – инертни материали, бетон, асфалтобетон, емулсии. Прилагат се и алтернативни решения на различни видове работи, нови материали и технологии. Пътищата трябва да осигуряват условия за удобно, сигурно и икономично движение на превозните средства през всеки период от годината и по всяко време, независимо от климатичните фактори.
Това се осъществява с въвеждането на специален конструктивен елемент – пътна настилка. Той се вгражда на повърхността на земното тяло и се използва непосредствено за извършване на движението. Пътната настилка е твърда, монолитна конструкция от материали, които притежават якост, добро съпротивление на износване, равност и добро сцепление с гумите. В нея се различават различни конструктивни пластове: пътно покритие, пътна основа, дрениращ пласт, земна основа. Под въздействието на натоварването от превозни средства, в пътната настилка възникват напрежения на натиск и опън, а по периметъра на контактната площ с колелото - срязващи напрежения. Ако настилката няма съпротивление на опън, в нея се образуват пукнатини.
Основната класификация на пътните конструкции се основава на типа на покритието и типа на основата. Съвместната им „работа”, както и климатичните условия са главните фактори определящи поведението на настилката във времето. При конструирането на пътната настилка трябва да се вземат в предвид интензивността на движение и местните хидроложки и климатични условия.
Пътните настилки се класифицират също и по механичните им качества. Те биват:
Еластично-твърди настилки - бетонови, стоманобетонови и асфалтобетонови настилки;
Полутвърди-асфалтови настилки върху основа от зърнести минерални материали;
Еластично-пластични - паважни и трошенокаменни настилки, както и асфалтови настилки с обща дебелина на асфалтовите пластове по–малка от 15 см.
Средният конструктивен елемент на пътната настилка се нарича основа. В повечето случай тя се състои от два или три пласта, които се разполагат един над друг, така че якостните им качества да се увеличават в посока отдолу-нагоре. Основните пластове се изграждат от зърнести минерални материали или от строителни почви, обработени или не със свързващо вещество. За да изпълнява функциите си конструкцията на пътната основа трябва да се проектира като се вземат в предвид:
Вида и качествата на покритието;
Земната основа; Нивото на почвените води;
Други специфични дадености.
Пътните основи най-общо се разделят на такива със или без свързващи вещества и основи изградени от стари пътни конструкции. Пътните основи, в това число под основният пласт, се контролират непрекъснато по време на изграждането им. (Б. а. Ето тук според мен нещо куца, ако контролните проби са перфектни, пък крайният резултат куца).
Контролът, най-общо казано обхваща:
Материалите с техните физико-механични показатели;
Техническите средства, които се използват в отделните технологични фази;
Спазване на технологията и условията, при които тя се изпълнява;
Достигнати проектни скорости;
Схема за провеждането на контрола-честота, избор на участъци, документиране, условия за приемане на пласта.


 Други предложения:

 

© LOT.bg - безплатни обяви. Използването на LOT.bg или пубикуването на обява в сайта означава съгласие с Общи условия за ползване на LOT.bg