Регистрация | Вход или
Обяви - LOT.bg
Обяви: гр. Разград
Добави обява    Всички обяви    Реклама    Автомобили    Помощ

Албрехт Дюрер Молещите се ръце, пано.

Обява №: 246867  |  Публикувана/обновена: на 25 Юни в 13:48  |  Преглеждания: 53
Състояние:Използвано
Доставка:За сметка на купувача
Немско пано бронз и естествено дърво, релефна репродукция на
творбата на Албрехт Дюрер – „Молещите се ръце”. Размер 17 х 15 х 3 см. Тегло 420 гр. Творбата е свързана с трогателната биография на твореца:
Роден в семейство с 18 деца, Дюрер и неговият брат мечтаели да учат изкуство в академията в Нюрнберг. Те знаели, че семейството не може да си го позволи и за това направили облог, който бил спечелен от Албрехт. Той отишъл в Нюрнберг, а брат му заминал да работи в мините за да го финансира през следващите четири години.
Албрехт бил сензация в академията. Неговите рисунки и гравюри били по-добри дори от тези на някои професори. Когато се завърнал на село, семейството му устроило вечеря. След вечерята Албрехт се изправил, за да вдигне тост за обичания си брат, който се жертвал в негово име. Финалните думи от тоста били:
- А сега, братко, е твой ред. Можеш да заминеш в Нюрнберг, за да изпълниш мечтата си. Аз ще се грижа за теб. Всички погледи се насочили към брата на Албрехт в очакване на отговора му. Със сълзи на очи, той повтарял:
- Не...не... не...
Най-накрая се изправил, избърсал сълзите си и тихо казал:
- Не, братко. Не мога да замина за Нюрнберг. Прекалено късно е за мен. Виж какво
причиниха четирите години работа в мините на ръцете ми. Костите на всеки пръст
са счупени най-малко веднъж. Не мога да вдигна чашата с вино, какво остава
да рисувам и да правя деликатни гравюри. Не, братко, прекалено късно е за мен.
Вечерта преди лягане, вратата на стаята на Алберт била открехната и Албрехт зърнал брат си, коленичил за вечерната си молитва – със своите слаби, осакатени ръце, насочени
към иконата, той молел Бога за успехи на Албрехт.
Тази картина се запечатала в съзнанието на Албрехт Дюрер и години по-късно, той създава тази творба. Днес „Молещите се ръце” се пресъздава, като израз на братската обич и саможертва, подписана в горния ъгъл с инициалите на художника.


Цена: 29 лв.
Изпрати съобщение

© LOT.bg - обяви | Използването на lot.bg или пубикуването на обява в сайта означава съгласие с Общи условия за ползване и Политика за личните данни на lot.bg