Регистрация | Вход или
Обяви - LOT.bg
Обяви: гр. Пловдив
Добави обява    Всички обяви    Реклама    Авто обяви    Помощ

Бастун със скрит кинжал - копие на модел от 1860

Обява №: 87429 | Добавена: 24 Юни в 11:04 | Преглеждания: 533
Доставка:За сметка на купувача

ЦЕНА 52 лв
Реплика на класически кух бастун със скрит в него кинжал с дизайн от първото десетилетие на 19 ти век.
В навечерието, а и по време на наполеоновите войни, последователно във всички европейски държави се налагат полицейски ограничения за дуелите и за свободното носене на на шпаги и рапири от цивилни лица. Около 1790 г. в Европа се налага ново, хитроумно приспособление - кухо, ’контешко’ бастунче или чадър (атрибути за джентълмените - аристократи или просто образовани хора) в което е монтирана рапира, шпага, кинжал или вариант на пистолет. Това дава възможност притежателят му да се защитава от многобройните разбойнически шайки от дезертьори или просто бивши войници. В САЩ се появява като моден луксозен аксесоар от Европа, като във времето започва не само местно производство но и създаването на оригинални модели.
У нас се появява в края на 19 ти век, преди всичко покрай студентите ни в Европа, но никога не получава широкото разпространение което има на Запад, независимо, че се появяват някои подзаконови документи забраняващи носенето му (в държавни сгради).
Великолепен (реплика) кух бастун с глава на орел. Исторически, модела бастун с орел, е свързан със САЩ и периода преди войната между Севера и Юга.
Размери - бастун, с обща дължина около 1 ярд (92 см), със стоманено конусовидно тяло с диаметри 45 мм /19 мм.
Ръкохватка - Глава на орел, двуделен, с размери около 120 х 90 мм, изработен от сплав на цветни метали.
Начин на свързване на глава на бастун (Орел) към конусовидна тръбна част - на винт с едра стъпка; Бързо и лесно навиване и развиване, на оборот и половина за изваждане на ръкохватката. Много плътна и стегната сглобка на резбовата двоица. Великолепно прилягане на фланец към тръба, така че практически не си личи, че ръкохватката е разглобяема.
Дължина на кинжала - (острие) 380 мм, ширина 18 мм.. Острието е двуостро право, изработено от еластична стомана, доста остро, макар и декоративно. Дължина на кинжала, заедно с ръкохватката - 470 мм
От гледна точка на съвремието, бастуна съчетава в себе си възможност за реализиане на няколко функции -
1. Стабилен и удобен бастун с гумен накрайник и удобна ръкохватка, лягаща великолепно в дланта;
2. Здрава метална тръба надхвърляща по дължина обичайните четални три или четири секционни палки;
3. Наличието на двуостър нож значително по-дълъг от парадните офицерски кортици;
Независимо, че бастуна е реплика, следва да се ползва с внимание.
Нов, в опаковковка, обект на колекциониране.


Цена: 52 лв.
Изпрати съобщение

© LOT.bg - обяви | Използването на lot.bg или пубикуването на обява в сайта означава съгласие с Общи условия за ползване и Политика за личните данни на lot.bg