Вход или
Обяви - LOT.bg
Обяви: гр. София
Добави обява    Всички обяви    Реклама    Автомобили    Помощ

Черепишки Манастир, с. Челопек и Мездра

Обява №: 253515  |  Публикувана/обновена: на 21 Март в 07:27  |  Преглеждания: 113
Дата: 17.09.2023; 29.10.2023
Престой: Еднодневна
Цена: 35 лв.
1 ден 17.09.2023 София - Своге - Черепишки манастир - Комплекс " Баба Илиица" - Мездра - София
Отпътуване в 7: 30ч. от пл. Сточна гара по маршрут София – Ботевград – с. Челопек. Посещение на къщата-музей Баба Илийца, етнографски музей, създаден за Вазовата героиня от разказа „Една българка”. Най-ценни експонати сред богатството от битови предмети, черги, мебели, носии, са трикраките столчета, принадлежали на баба Илийца. Интерес предизвиква и родословното дърво на прочутата българка, чиито наследници живеят и до днес в селото.
Отпътуване за Мездра – град, известен повече като възлова жп гара по линията София – Горна Оряховица. Мездраобаче ще ни изненада съсследи от цивилизации на над 7 000 години. На хълма над р. Искър археологическият комплекс Калето ще ни разкрие каменното съкровище на Мездра – от първите заселници от V хилядолетие пр. Хр., тракийското племе трибали, римско укрепление и византийски период чак до старобългарската крепост.
Свободно време за обяд и за разходка в центъра на града. Отпътуване за Черепишкияманастир. Манастирът е създаден по времето на цар Иван Шишман. Според легендите името му идва от белеещите се кости на загиналите войни по време на битката на Иван Шишман с турците, която е била в района. По време на Възраждането тук се е развивала богата книжовна дейност. Имало е килийно училище, в което са били писани и преписвани ценни църковникниги. Именно тук през 1612 г. е изработено известното "Черепишко Четвероевангелие" с позлатен обков. Най-старата постройка в манастира е църквата „Свето Успение Богородично“, датираща от XIV в., до която се намира и гробът на Свети Пимен Зографски. В църквата са и мощите на светите братя безсребърници Козма и Дамян. Те имали дар от Господ да „лекуват хора и животни“. Всичко това те правили без да искат пари и затова били наречени светите братя Козма и Дамян - безсребърници. Свободно време за разходка сред красивата природа. Отпътуване за София. Пристигане на пл. Сточна гара привечер.
Цената включва:
Транспорт с комфортен туристически автобус;
Посещение на къща-музей „Баба Илийца”;
Посещение на Черепишки манастир;
Посещение на крепостта Калето в Мездра
Екскурзоводско обслужване.
Цената не включва:
Разходи от личен характер;
Входни такси за посещаваните обекти;
Евентуална горивна такса, която може да бъде начислена в срок до 10 дни преди датата на отпътуване;
Застраховка - Отмяна на пътуване - от 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД „Армеец“, София, ул. Стефан Караджа 2.
Отстъпки:
Дете до 11,99 г. - минус 4 лв.
Забележки:
Минимален брой туристи: 40 човека;
Необходим депозит при резервация: 100% от цената;
Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията;
Туристическата агенция си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;
Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата. Туристическата агенция не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при пътуването се заплащат актуалните към момента входни такси.
ТO има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 03700100004104 / 05.11.2022 на "ЗД Евроинс" АД - гр. София, бул. "Христофор Колумб" № 43, ЕИК 121265113, тел. +359 2 468 90 70.
Застраховка "Отмяна на пътуване" се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД "Армеец".


Цена: 35 лв.
Изпрати съобщение

© LOT.bg - обяви | Използването на lot.bg или пубикуването на обява в сайта означава съгласие с Общи условия за ползване и Политика за личните данни на lot.bg