Регистрация | Вход или
Обяви - LOT.bg
Обяви: гр. Свищов
Добави обява    Всички обяви    Реклама    Автомобили    Помощ

Семена от Фацелия - медоносно растение за пчелите разсад семена пчелар

Обява №: 248128  |  Публикувана/обновена: на 16 Август в 09:24  |  Преглеждания: 63
Доставка:За сметка на купувача
Семена от Фацелия - медоносно растение за пчелите разсад семена пчеларски растения силно медоносно цвете за вашата градина и двор
Цената е за 50 гр. семена
Фацелията (Phacelia tanacetifolia Benth) е едногодишно тревисто растение, с красиви сини до лилави цветове, изключително богати на нектар и пчелен прашец, посещавани от пчелите от ранна сутрин до късна вечер, дори в облачни и дъждовни дни. Добивът на пчелен мед варира от 20 до 30 кг от декар. Освен като медоносно растение, фацелията се използува и като фуражна култура и за възстановяване на почвеното плодородие.
Медът от фацелия се отнася към сортовете висок клас мед и е много ценен от
потребителите. Тoй е ароматен, безцветен или бледо зелен на цвят, кристализира
бавно. Препоръчва се за лечение на сърдечно-съдови заболявания и за укрепване
на паметта. Успешно се използва като диетичен продукт при стомашно-чревни
заболявания, заболявания на стомаха и хроничен гастрит с ниска киселинност,
киселини в стомаха и гадене.
Вегетационният период на фацелията е 90-100 дни.
Среща се само като културен вид, с изправено, силно разклонено стъбло,
високо 50-80 см. Листата са последователни, пересто разсечени. Цветовете са
правилни, двуполови, с бледосин до бледо лилав цвят, събрани в охлювообразни
съцветия. В едно съцветие се съдържат 30-70 цвята, в едно растение те могат да
достигнат 1000 броя, а в 1 дка – над 50 млн.
Съобразно нуждите сеитбата може да се извършва в широки
граници от февруари до август. В зависимост от условията
фацелията започва да цъфти 40 до 55 дни след сеитбата. Цъфтежът започва
от долния край на съцветията към върха и изцъфтява за 15-20 дни, а продължителността
на цъфтеж на целия посев е 30-50 дни в зависимост от гъстотата на посева,
температурата и влажността на въздуха. Сухото и горещо време скъсява цъфтежния
период, а по-хладното го удължава (силно студоустойчиво растение). Фацелията най-добре
се развива и отделя повече нектар на леки, плодородни почви, чисти от плевели.
В зависимост от начина на сеитба тесноредова (20-30 см) или широкоредова (45-50
см) – е необходимо от 600 гр. до 1 кг семе на дка. При широкоредовото засяване
(препоръчително при чисти посеви) растенията силно се разклоняват, имат повече
цветове и цъфтежът е по-продължителен. Особено големи успехи при подобряване на пчелната паша може да се получат при сеитба на фацелията с някои бобови и фуражни култури.
В нашите региони тревата идва от Америка, където расте изобилно на ливади и склонове. Култивирането на тази култура е широко разпространено не само в селското стопанство, но и в домашните парцели. Полезните свойства на растението могат да се използват дори от начинаещи фермери.
Минерално-химичният състав на билката е наситен със сурови влакнини, протеини, мазнини, микроелементи от калций, захар, нишесте и фосфор. Макронутриенти протеин, включително в състава си аминокиселини, необходими за нормалното функциониране на тялото киселини, се използват при събирането на трева като фураж за добитък, която несъмнено увеличава полезните свойства на растенията.
Общи сведения
Фацелията е разпространена главно в западните части на Северна Америка; отделни видове се срещат в Азия, Африка и на Хавай. В последно време растението служи за зелено торене като междинна култура, но също като декоративно растение, като фураж и медоносна пчелна паша.
Тъй като фацелията не е сродна с нито една от икономически важните полски култури у нас, тя не е преносител на вредители – болести и неприятели и е прекрасна съставна част за всяко сеитбообръщение.
Пригодност за зелено торене
Фацелията се отличава с бързо начално развитие, много висока степен на покриване и засенчване на почвената повърхност, чрез което и отлично потискане на плевелите; Има много добра толерантност на суша, силен корен с умерен дял фини коренчета главно в горния почвен слой (до около 20 см). Тъй като растенията измръзват пълноценно когато са в напреднало развитие, фацелията е много подходяща като покривна култура след която може да се практикува и директна сеитба. Растителните остатъци напролет много лесно се надробяват. Недоразвити растения в стадий розетка обаче са по-студоустойчиви и може да презимуват успешно, затова трябва сеитбата да е навреме за да достигнат растенията поне 30-40 см височина.
Ботаника
Фацелията е едногодишно растение. Всички вегетативни части са покрити с власинки, листата са меки и дълбоко нарязани. Цветът е класоподобен грозд, завит като охлюв. Бледоосините цветове имат характерен аромат, който силно привлича пчелите.
Изисквания към почвата
Подходящи са добре аерирани леки до средни почви без склонност към разкалване. Фацелията е топлолюбива и обича почви, които пропускат топлина. Прекалено богати почви водят до прекомерна растежност и често до ранно полягане на посева.
Торене
При определяне на нуждата от хранителни вещества трябва да се има предвид направлението на ползване на фацелията. Ако ще се ползва като междинна култура, тогава е неутрална – невзискателна. Хранителните вещества, които ще отнеме фацелията, остават на място с растителните и остатъци. Дори азотното съдържание на мястото може да се повиши – това е така, защото в затревената с покривна култура почва се отмива много по-малко азот отколкото на гола угар. Ако почвата е поне със средна запасеност и културата преди междинната не е изтощила почвата силно чрез отнемане на хранителни вещества, то не е необходимо да се внасят торове за фацелията.
Отглеждане
Като самостоятелна култура за семена фацелията може да се сее от началото на април.
Болести и неприятели:
Икономически значими гъбни и насекомни вредители досега не са известни.
Плевели
Няма регистрирани хербициди във Фацелия, затова е добре да се избират чисти полета при производство на семена. Особено да се следи да няма лобода и лападови плевели тъй като семената не могат да се отделят. Извеждането на механична борба е трудно поради плитката сеитба и ранимостта на растенията.
Жътва и добиви
Фацелията узрява неравномерно. При добив на семена е важно веднага да се направи грубо почистване за да се отделят влажните растителни примеси – те могат да повлияят отрицателно на кълняемостта. Жътвата може да започне когато започнат да падат първите узрели семена – и тогава все още има зелени неузрели семена. Десикацията значително улеснява жътвата. Добивите от семена фацелия се колебаят между 200 и 600 кг/ха (20-60 кг/дка).
Тази информация е разработена според актуалната ситуация към момента на списване. Не се гарантира пълна изчерпателност и актуалност към бъдещи моменти. При всички случаи всяка технология трябва да бъде съобразена с мястото на отглеждане и актуалната обстановка. Следете и актуалните регистрации, например за торове и препарати за растителна защита и изискванията за опазване на околната среда.
Фацелията цъфти от 40 до 45 дни след засаждането и цъфтежът продължава 35-45 дни. Растението е непретенциозно към почвите и почвената влага, с много студоустойчиво. Може да бъде засявано от началото на март до края на август. Освен като медоносно растение, фацелията се използува и като фуражна култура и за възстановяване на почвеното плодородие.
Медът от фацелия се отнася към сортовете висок клас мед и е много ценен от потребителите. Тoй е ароматен, безцветен или бледо зелен на цвят, кристализира бавно. Препоръчва се за лечение на сърдечно-съдови заболявания и за укрепване на паметта. Успешно се използва като диетичен продукт при стомашно-чревни заболявания, заболявания на стомаха и хроничен гастрит с ниска киселинност, киселини в стомаха и гадене.
Категория: Дом, къща, градина, двор, вила, село, лозе, градинарство, фиданки, филизи, ластуни, разсад, разсади, клонки, вегетация, градинари, засяване, сеитба, семена в сандъчета и кутийки за разсад, отглеждане на облагородени растения, професионално производство на разсад, разсадник на полето и в дома, производство на цветя и дървета, зеленчукопроизводство и отглеждане на плодове, украса и декорация за всеки двор и градина, плодни фиданки и дръвчета, лозарство, саксии за разсади, плодникови дръвчета, храсти и цветя, фермерство, селски имоти, вили и лозя, къщи, дворове и градини.
Висококачествени семена за разсад. Заслужава си да имате това растение само заради изброените по горе толкова много качества.
Не забравяйте да проверите нашата селекция от други растителни продукти, семена и разсади. Благодарим Ви за вашия избор!
Имам и семена от Еспарзета 50 гр. - 10 лв.
Разфасовки висококачествени семена от бамбук:
Разфасовка от Бамбук 100 бр. семена - 15.00 лв.
Разфасовка от Бамбук 200 бр. семена - 25.50 лв.
Разфасовка от Бамбук 400 бр. семена - 49.50 лв.
Разфасовка от Бамбук 600 бр. семена - 69.00 лв.
Разфасовка от Бамбук 900 бр. семена - 100.00 лв.
Разфасовка от Бамбук 1200 бр. семена - 136.00 лв.
Разполагаме и с висококачествени семена от:
Разфасовка от Албиция 400 бр. семена - 15.00 лв.
Разфасовка от Албиция 700 бр. семена - 18.50 лв.
Разфасовка от Албиция 1000 бр. семена - 20.00 лв.
Разфасовка от Албиция 2000 бр. семена - 30.00 лв.
Разфасовка от Албиция 3000 бр. семена - 38.00 лв.
Разфасовка от Албиция 6000 бр. семена - 46.00 лв.
Имаме и висококачествени семена от:
Разфасовка от Еводия 400 бр. семена - 15.00 лв.
Разфасовка от Еводия 700 бр. семена - 18.50 лв.
Разфасовка от Еводия 1000 бр. семена - 20.00 лв.
Разфасовка от Еводия 2000 бр. семена - 30.00 лв.
Разфасовка от Еводия 3000 бр. семена - 38.00 лв.
Разфасовка от Еводия 6000 бр. семена - 46.00 лв.
Имам и фиданки от Еводия - 4 лв. за брой.
Висококачествени семена от облагородена акация, която цъфти по 2 пъти в годината:
Разфасовка от Бяла Акация цъфтяща 2 пъти 400 бр. семена - 16.00 лв.
Разфасовка от Бяла Акация цъфтяща 2 пъти 700 бр. семена - 19.50 лв.
Разфасовка от Бяла Акация цъфтяща 2 пъти 1000 бр. семена - 21.00 лв.
Разфасовка от Бяла Акация цъфтяща 2 пъти 2000 бр. семена - 31.00 лв.
Разфасовка от Бяла Акация цъфтяща 2 пъти 3000 бр. семена - 39.00 лв.
Разфасовка от Бяла Акация цъфтяща 2 пъти 6000 бр. семена - 47.00 лв.
Имам и висококачествени семена от облагородена акация, която цъфти 1 път:
Разфасовка от Бяла Акация 400 бр. семена - 15.00 лв.
Разфасовка от Бяла Акация 700 бр. семена - 18.50 лв.
Разфасовка от Бяла Акация 1000 бр. семена - 20.00 лв.
Разфасовка от Бяла Акация 2000 бр. семена - 30.00 лв.
Разфасовка от Бяла Акация 3000 бр. семена - 38.00 лв.
Разфасовка от Бяла Акация 6000 бр. семена - 46.00 лв.
Имам и семена от:
Разфасовка от Пауловния Томентоса 400 бр. семена - 15.00 лв.
Разфасовка от Пауловния Томентоса 700 бр. семена - 18.50 лв.
Разфасовка от Пауловния Томентоса 1000 бр. семена - 20.00 лв.
Разфасовка от Пауловния Томентоса 2000 бр. семена - 30.00 лв.
Разфасовка от Пауловния Томентоса 3000 бр. семена - 38.00 лв.
Разфасовка от Пауловния Томентоса 6000 бр. семена - 46.00 лв.
Разгледайте и другите ми обяви.
Разполагам с висококачествени семена от:
Еводия (също и фиданки Еводия 4 лв. за брой),
Еспарзета (Семена от Еспарзета - медоносно растение 50 гр. семена - 10 лв.),
Фацелия (Семена от Фацелия - медоносно растение 50 гр. семена - 10 лв.),
Лофант (Семена от Лофант- медоносно растение билка - 10 гр. семена - 10.00 лв.),
Жълт кантарион (2000 семена - 16,50 лв.)
Питая драконов плод (200 семена от ароматни екзотични плодове - 15.50 лв.),
Гигантски червени ягоди (150 бр. гигантски ягодови семена - 15.50 лв.),
Гигантски червени ягоди (300 бр. гигантски ягодови семена - 17.50 лв.),
Бели ягоди, Черни ягоди (200 бр. ягодови семена - 16.50 лв.),
Едри къпини (100 бр. Семена от гигантска хранителна къпина - 15.50 лв.);
Месоядно - насекомоядно растение (100 бр. семена от месоядно растение - 15 лв.)
Месоядно - насекомоядно растение венерина мухоловка улавя насекоми (20 бр. семена от зеленикаво месоядно растение - 15 лв.)
Месоядно - насекомоядно растение венерина мухоловка улавя насекоми (30 бр. семена от жълтеникаво месоядно растение - 15 лв.)
Цвете синя вечерна иглика прилича на тъмно синя теменужка с бяло по периферията на листата (100 бр. семена - 15 лв.)
Сини иглолистни кипарисови дървета бонсай (100 бр. семена - 20 лв.)
Не забравяйте да проверите нашата селекция от други растителни продукти, семена и разсади.
Идеален комплект за подарък за празник Свети Валентин, Коледа, Имен ден и Рожден ден на ваш любим човек, партньор, половинка, гадже. За изненада на близък любим човек и приятел дори и без повод.
Между другото, ако ви харесва нашия магазин, Моля добавете го в любимите си магазини.
Забележка: Поради разликата между различните монитори, снимката може да не отразява действителния цвят на елемента. Гарантираме, че стилът е същият, както е показано на снимките. Благодаря Ви!
За продуктите ние правим само най-доброто, с най-доброто качество за вашето удовлетворение. Абсолютна точност и коректност.
Може да ми пишете за поръчки и въпроси на Вайбър по всяко време (дори през нощта и през почивните дни и празниците) като конкретизирате цвят, размер, снимка на артикула, офис на Еконт, Име, GSM и др.
Ако имате въпроси, непременно пишете съобщение или звъннете на посочения телефон.
Разгледайте и другите ми аксесоари.
Всички артикули са изпробвани и тествани дали работят коректно преди изпращане.
Изпращам по Еконт с 10 % отстъпка от цената на доставката и с опция преглед и тест преди плащане. Разгледайте и другите ми обяви.
Не забравяйте да ме добавите към любимия си продавач.
Разгледайте всичките ни предложения по категории на нашия уеб сайт www. aksesoar. eu
Благодарим Ви за вашия избор!


Цена: 10 лв.
Изпрати съобщение

© LOT.bg - обяви | Използването на lot.bg или пубикуването на обява в сайта означава съгласие с Общи условия за ползване и Политика за личните данни на lot.bg